دانش هوشمندسازی و خانه هوشمند, مجله هوشمند سازی خانه هوشمند نوین‌گذر

پروتکل هوشمندسازی چیست؟ | معرفی انواع پروتکل های ارتباطی خانه هوشمند

پروتکل هوشمندسازی چیست؟

موضوع را با یک سوال ساده شروع می کنیم

به نظر شما چطور امکان دارد در خانه هوشمند نوین گذر، هر روز صبح به صورت خودکار همه چراغ خواب ها خاموش می‌شود و هم زمان پرده اتاق ها هم بر اساس برنامه و سناریوی از پیش تعیین شده، کنار می رود؟

ارتباط بین دستگاه ها در خانه‌ هوشمند نوین گذر چگونه صورت می‌گیرد؟

جواب بسیار ساده است!

با کمک پروتکل ارتباطی لورا (LoRA) 

حال یک سوال دیگر

پروتکل در هوشمند سازی خانه به چه معناست؟

در ادامه با ما همراه باشید. ما در این مقاله از مجله هوشمندسازی نوین گذر، می‌خواهیم به بررسی و توضیح پروتکل‌‌های هوشمند سازی و مزایا و معایب هر کدام ، انواع پروتکل‌‌های هوشمند سازی ، پروتکل های ساختمان هوشمند ، پروتکل های ارتباطی خانه هوشمند ، پروتکل های هوشمند سازی ساختمان و پروتکل‌‌های هوشمند سازی بپردازیم.

پروتکل های خانه هوشمند چیست؟

پروتکل‌ هوشمند سازی یا همان پروتکل ارتباطی خانه هوشمند، در واقع زبان مشترکی هستند که دستگاه‌های هوشمند خانه شما با کمک آن می‌توانند با هم ارتباط برقرار کرده و  فعالیت‌های خود را انجام دهند. بدون پروتکل هوشمندسازی و زبان مشترک، دستگاه‌های هوشمند نمی‌توانند فعالیت‌های خود را انجام دهند و با یکدیگر ارتباط داشته باشند. شرکت‌هایی که دستگاه‌های هوشمند را می‌سازند پروتکل‌های ارتباطی متنوعی را تعیین و طراحی کرده‌اند. برای مثال، اتحاد Zigbee یا اتحاد Z-Wave استانداردهای خاصی برای طراحی پروتکل دستگاه‌های هوشمند تعیین کرده‌اند.

انواع پروتکل های سیستم هوشمند ساختمان

درک تفاوت بین انواع پروتکل‌ هوشمند سازی، در هنگام انتخاب یک سامانه هوشمند سازی ساختمان ضروری است. هر پروتکل‌ هوشمند سازی، مزایا و معایب خودش رادارد. انواع پروتکل‌های هوشمندسازی ساختمان، توسط سازمان‌ها یا انجمن‌های مختلف توسعه داده شده است.  اعضای آن‌ها درباره جزییات آن توافق می‌کنند، آن‌هارا توصیف می‌کنند و حتی ممکن است نمونه‌های سخت‌افزاری برای نشان دادن آن‌ها بسازند.
برخی از پروتکل‌ های هوشمندسازی متن باز (Open Source) هستند و اجازه می دهند که دیگران از این پروتکل‌ها استفاده کنند. مانند بلوتوث، KNX و Z-Wave و پروتکل مدرن و پیشرفته لورا (LoRa). برخی از پروتکل‌ها نیز به طور خصوصی توسعه یافته‌اند. در این پروتکل‌ها، تنها یک تولیدکننده مجاز به استفاده از پروتکل است و دیگران باید ابتدا مجوز استفاده از آن مانند را کسب کنند.

مقایسه انواع پروتکل هوشمندسازی

برای مقایسه پروتکل های ارتباطی هوشمندسازی پارامترهای زیادی وجود دارند. مهمترین آن ها عبارتند از:

بستر ارتباطی

منظور از بستر در یک شبکه، مسیر جابجایی اطلاعات بین دستگاه های مختلف است. از منظر بستر ارتباطی می توان پروتکل های ارتباطی خانه هوشمند را به دو گروه کلی بی سیم و با سیم تقسیم کرد. هریک از انواع ارتباط بی سیم یا باسیم خود به زیر شاخه های متنوعی تقسیم می شوند. تفاوت پروتکل های با سیم در نوع سیم مورد استفاده آن ها است و تفاوت پروتکل های بی سیم، در باند فرکانسی مورد استفاده توسط آن ها است.

امنیت اطلاعات

امنیت اطلاعات را می توان به عنوان مهمترین عامل اثر گذار بر کیفیت یک پروتکل ارتباطی معرفی کرد. رسیدن درست اطلاعات به مقصد و غیر قابل درک بودن اطلاعات برای تجهیزات و افراد خارج از شبکه، از مهم ترین موضوعات امنیت اطلاعات در پروتکل های هوشمندسازی است. بخش عمده امنیت اطلاعات در هر پروتکل، از طریق رمزگذاری تامین می شود. بنابراین غیرقابل نفوذ بودن سیستم رمزگذاری و رمزگشایی از اهمیت بالایی برخوردار است.

پروتکل لورا

 

پروتکل هوشمندسازی بی سیم و باسیم

در خانه‌های هوشمند به طور کلی از دو نوع سیستم هوشمندسازی استفاده می‌شود. این دو نوع سیستم هوشمندسازی، سیستم هوشمندسازی بی‌ سیم و سیستم هوشمند سازی با سیم هستند.

1- پروتکل ارتباطی با‌سیم

در دستگاه هایی که با پروتکل های ارتباطی با سیم کار می‌کند، جهت پیاده سازی خانه هوشمند، نیاز به کابل کشی و تابلو برق مخصوص به خود دارد و انتقال اطلاعات از طریق کابل صورت می‌گیرد. تفاوت پروتکل های سیمی عمدتا (و نه همیشه) در نوع کابل استفاده شده جهت انتقال اطلاعات بین دستگاه های هوشمند است. پروتکل های KNX ، ModBus  ، SBus و X10 از معروف‌ترین پروتکل های سیمی هستند. این نوع پروتکل برعکس پروتکل های بی سیم جهت هوشمند سازی امروزه منسوخ شده است.

2- پروتکل ارتباطی بی‌سیم

در دستگاه هایی که با پروتکل های ارتباطی وایرلس (بدون سیم) کار می‌کند، جهت پیاده سازی خانه هوشمند، نیازی به سیم‌کشی خاصی به غیر از سیم‌کشی معمول ساختمان ندارد. در این پروتکل ها انتقال اطلاعات از طریق هوا صورت می‌گیرد. به همین دلیل به آن‌ها پروتکل های بی‌سیم یا وایرلس گفته می‌شود. تفاوت پروتکل های بی‌سیم در فرکانس کاری آن‌ها می باشد. از معروف‌ترین پروتکل های وایرلس می‌توان به پروتکل Z-Wave ، Zigbee ، WiFi  و پروتکل پیشرفته لورا (LoRA) اشاره کرد.

معرفی پروتکل های استاندارد خانه هوشمند

پروتکل های هوشمند سازی مورد استفاده در دستگاه های خانه هوشمند امروزی عبارتند از:

  1. Zigbee
  2. Z-Wave
  3. Insteon
  4. X10
  5. Bluetooth Low Energy (BLE)
  6. Wi-Fi
  7. C-Bus
  8. Sidewalk
  9. RF و NRF
  10. KNX
  11. LoRa

انواع پروتکل های هوشمند سازی ساختمان

1- پروتکل مادون قرمز  (Infrared (IR

پروتکل مادون قرمز یا IR، یکی از ساده ترین پروتکل های خانه هوشمند است که به طور معمول ارتباطات یک طرفه را ارائه می کند و بازخوردی ندارد. پروتکل Infrared (فروسرخ یا مادون قرمز) معمولا برای مکانیزم کنترل از راه دور به کار می رود.  امروزه بسیاری از تلویزیون ها، پخش کننده ها، گیرنده های دیجیتال و سایر تجهیزات صوتی و تصویری همچنان از این پروتکل  استفاده می کنند.

2- پروتکل KNX

پروتکل KNX یکی از پروتکل های شناخته شده و پرکاربرد خانه هوشمند است. این پروتکل متن باز ده ها سال است که در بازار قدمت دارد و یکی از محبوب ترین پروتکل های هوشمند سازی ساختمان است.

3- پروتکل Insteon

پروتکل Insteon پروتکل ارتباطی منحصر به‌ فردی است. Insteon دو سیستم هوشمند بی‌سیم و با سیم در خانه‌های هوشمند را با یکدیگر ترکیب می‌کند و یک شبکه توری دوگانه را به وجود می‌آورد. سازندگان این پروتکل امن این شبکه را به‌منظور رفع کاستی‌های پروتکل‌های بی‌سیم و با سیم طراحی کرده‌اند.

4- پروتکل X10

این پروتکل یکی از پروتکل های خانه هوشمند و از اولین فن ‌آوری ‌های کنترل خانگی از سال ۱۹۷۵ است. X10 از خطوط برق موجود برای کنترل چراغ‌ها، لوازم خانگی و در و پنجره‌ها استفاده می‌کند. از لحاظ فنی، X10 کمی عقب تر است و تاخیر بین عمل و واکنش به دلیل استفاده از سیگنال‌های RF قابل جبران است.

5- پروتکل C-Bus

C-BUS از یک کابل اختصاصی ولتاژ پایین یا یک شبکه بی‌سیم دو طرفه برای انتقال سیگنال‌ های کنترل و دستورها استفاده می‌کند. این امر اعتبار ارسال دستورات را بیشتر کرده و باعث می‌شود C-BUS نسبت به X10 برای ساختمان‌ های بزرگ و کارهای تجاری مناسب ‌تر باشد. C-BUS یک پروتکل خانه هوشمند قدرتمند و کاملاً یکپارچه است که می تواند سیستم نورپردازی، گرمایش و بسیاری دیگر از سیستم های الکتریکی و محصولات دیگر را کنترل کند.

6- پروتکل RF

سیستم RF یک سیستم اتوماسیون خانگی بی سیم است که امکاناتی از قبیل راحتی، ایمنی و مدیریت انرژی را در غالب یک مجموعه یکپارچه ارائه می کند. این پروتکل عرضه کننده راه حل های مناسب و انعطاف پذیر برای کنترل نور، کنترل درِ پارکینگ، سنسور هوشمند و کنترل گرمایش و سرمایش در ساختمان های مسکونی و دفاتر کوچک است. ویژگی هشدار در هنگام خطر، وقتی کسی خانه نیست باعث اطمینان خاطر می شود و ویژگی ارتباط بی سیم به دلیل عدم سیم کشی و ردو بدل نشدن دیتا و برق بین تجهیزات، باعث اطمینان از کاهش مصرف انرژی در خانه می شود.

7- پروتکل Wi-Fi

وای فای Wi-Fi یکی از مرسوم ترین پروتکل های خانه هوشمند است. وای فای یک پروتکل بی سیم سریع و قابل‌اطمینان با محدوده‌ی حدود ۲۵ متر. با ارائه پروتکل Wi-Fi، برای اتصال یک دستگاه به شبکه دیگر نیازی به سیم کشی نیست. بلکه کافیست تا به کمک یک دستگاه Access Point محدوده مورد نظر را تحت پوشش Wi-Fi قرار دهیم. 

8- پروتکل بلوتوث Bluetooth

بلوتوث، یک پروتکل بی سیم با برد کوتاه (حدود ۱۰ متر) است که اغلب در تلفن ها، هدفون و بلندگو ها استفاده می شود.

9- پروتکل زی وی Z-Wave

پروتکل Z-Wave با سرعت زیاد عملیات‌های خود را انجام می‌دهد و احتیاج به برق زیادی ندارد. با این پروتکل، شما می توانید تعداد زیادی از دستگاه‌های هوشمند درون خانه‌ خودتان را با دقت کنترل کنید.

10- پروتکل زیگبی Zigbee

پروتکل Zigbee جزو پروتکل‌های هوشمند سازی بی‌ سیم است. این پروتکل از لحاظ کارکرد بسیار شبیه به پروتکل Z-Wave است. از این پروتکل هم می‌توان برای مصارف خانگی و هم در اماکن اداری هم استفاده کرد.

11- پروتکل لورا LoRa

پروتکل‌ ارتباطی لورا (LoRa)، مخفف (LONG RANGE)، جزو مدرن‌ترین شبکه‌های ارتباطی بی‌سیم است. LoRa یک فناوری ارتباطات داده بی‌سیم دیجیتال با فناوری اینترنت اشیا IoT است که توسط Cycleo of Grenoble ، فرانسه ثبت اختراع و در سال 2012 عرضه شده است.

لورا (LoRa)، یک پروتکل ارتباطی بی‌سیم و پیشرفته است و معایب پروتکل‌های KNX، Wi-Fi، NRF و RF، یعنی هزینه‌های بالای سیم‌کشی ساختمان، امنیت پائین، برد ارتباطی کم و تهدیدات بر سلامتی بر کاربران را ندارد. 

موارد مهم در انتخاب پروتکل هوشمند سازی

اولین مسئله‌ای که شما باید در انتخاب پروتکل هوشمندسازی در نظر بگیرید این است که پروتکلی که شما از آن استفاده می‌کنید فقط می‌تواند با یک سری دستگاه‌های خاص با پروتکل مشابه کار کند. شاید این دستگاه‌ها و برندها، مورد پسند شما نباشند و کار با آن‌ها برای شما خیلی آسان و راحت نباشد.

موضوع دیگری که باید در نظر بگیرید که این است که پروتکل‌های هوشمندسازی، حوزه‌ای است که مدام در حال بروزرسانی است. بنابراین، شما باید سیستم هوشمندسازی خانه‌تان را با توجه به این که بتوان آن را در آینده بروزرسانی کرد، ارتقا دهید.

کدام یک از پروتکل های خانه هوشمند بهتر است؟

هر کدام از پروتکل های خانه هوشمند جذابیت و کاربرد خاص خود را دارند. اما اگر می خواهید همه پروتکل ها در کنار یکدیگر کار کنند و از مزایای آنها استفاده کنید، چه خواهید کرد؟

کلیه تولیدات نوین گذر در زمینه هوشمندسازی خانه و ساختمان، مبتنی بر پروتکل ارتباطی پیشرفته لورا (LoRa) طراحی‌ شده است. لورا (LoRa)، یک پروتکل ارتباطی بی‌سیم و پیشرفته است و معایب پروتکل‌های KNX، Wi-Fi، NRF و RF، یعنی هزینه‌های بالای سیم‌کشی ساختمان، امنیت پائین، برد ارتباطی کم و تهدیدات بر سلامتی بر کاربران را ندارد.

مجله هوشمند سازی خانه هوشمند نوین گذر

مجله هوشمند سازی خانه هوشمند نوین گذر

همچنین بخوانید ➤➤➤

  1. همه‌چیز درباره هوشمندسازی خانه | تأثیر شگفت‌انگیز خانه هوشمند نوین گذر در آسایش و راحتی زندگی شما  ✔️
  2. آموزش رایگان صفر تا صد هوشمندسازی ساختمان | فیلم و ویدیوی آموزش خانه هوشمند نوین گذر ✔️
  3. ویلای هوشمند نوین گذر چیست؟ | مزایا، تجهیزات و امکانات بی‌نظیر هوشمند سازی باغ ویلا ✔️
  4. همه چیز در مورد ویلای هوشمند نوین گذر  | راهکارها، مزایا و امکانات هوشمند سازی ویلا️  ✔️
  5. صفر تا صد هوشمند سازی ویلا و باغ ویلا | امکانات و مزایای شگفت انگیز ویلای هوشمند نوین گذر    ✔️
  6. هوشمند سازی هتل چیست؟ | مزایا، تجهیزات و امکانات رویایی هتل هوشمند نوین گذر ✔️
  7. صفر تا صد هوشمند سازی هتل | اقامتی رؤیایی در هتل هوشمند و مدرن نوین‌گذر  ✔️
  8. همه چیز در مورد هتل هوشمند نوین گذر  | مزایا و امکانات هوشمند سازی هتل  ✔️
  9. هوشمند سازی بیمارستان و مراکز درمانی | امکانات و مزایای بی نظیر بیمارستان هوشمند نوین‌گذر ✔️
  10. هوشمند سازی مرکز خرید، پاساژ️ و فروشگاه | مرکز خرید، پاساژ و فروشگاه هوشمند نوین گذر   ✔️
  11. مرکز خرید و پاساژ هوشمند | فروشگاه هوشمند | مزایا و امکانات هوشمند سازی مرکز تجاری و فروشگاه ✔️
  12. صفر تا صد هوشمند سازی پارکینگ | تجهیزات، مزایا و امکانات بی نظیر پارکینگ هوشمند نوین گذر    ✔️
  13. هوشمند سازی پارکینگ و مدیریت هوشمند پارکینگ چیست؟ | انواع پارکینگ هوشمند مکانیزه و طبقاتی شهری ✔️
  14. هوشمندسازی مدارس چیست؟ | امکانات، مزایا و ویژگی های مدرسه هوشمند نوین گذر ✔️
  15. استخر هوشمند چیست؟ | امکانات، مزایا و معایب هوشمند سازی استخر در خانه هوشمند نوین گذر ✔️

بروزرسانی : 6 آذرماه 1401

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *