دانش هوشمندسازی و خانه هوشمند, مجله هوشمند سازی خانه هوشمند نوین‌گذر

پروتکل هوشمند سازی KNX چیست؟ | چرا KNX منسوخ شده است؟ ✔️

پروتکل هوشمند سازی KNX

پروتکل هوشمند سازی KNX یک پروتکل ارتباطی سیمی و منسوخ‌شده در هوشمندسازی ساختمان است. امروزه پروتکل پیشرفته و بی‌سیم لورا (LoRa) جایگزین KNX شده است. KNX یک پروتکل ارتباطی معروف است و ماهیت این پروتکل باز است. در گذشته پروتکل ارتباطی KNX جهت خودکارسازی سیستم‌های صنعتی طراحی‌شده است. بعدها این پروتکل برای کنترل و نظارت بر خانه‌های هوشمند ساده‌سازی شد.

معرفی پروتکل KNX

پروتکل KNX یک استاندارد جهانی است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. پروتکل KNX شامل استاندارد اروپایی (CENELEC EN 50090 و CEN EN 13321-1)، استاندارد بین المللی (ISO / IEC 14543-3)، استاندارد چینی (GB / Z 20965) و استاندارد ایالات متحده (ANSI / ASHRAE 135) است. بیش از 300 تولیدکننده مختلف که تجهیزات ساختمان‌های هوشمند را تولید می‌کند، بر اساس این پروتکل و هماهنگ با هم کار می‌کنند.

سیستم هوشمند KNX

سیستم‌های هوشمند سازی به دو دسته اصلی بی سیم و با سیم تقسیم می‌شوند که تمام پروتکل‌های هوشمند سازی جزء یکی از این دو دسته هستند. به‌عنوان‌مثال برخی از این پروتکل‌ها عبارت‌اند از KNX،  BACnet،Modbus، Wi-Fi، Zigbee، Z-wave،RF، LoRa. این پروتکل‌ها جز معروف‌ترین و کارآمدترین پروتکل‌های هوشمندسازی ساختمان هستند.

در ادامه، برای آموزش پروتکل KNX یا KNX Protocol، مزایا و معایب پروتکل KNX و خرید تجهیزات KNX با دانشنامه هوشمندسازی نوین گذر همراه باشید.

تاریخچه KNX

KNX بر پایه سه پروتکل قبلی ارتباطی خانه هوشمند ( Baitbus ، EIB و EHS  ) در سال 2006 توسعه یافته است. این پروتکل مورد تایئد استانداردهای بین المللی ISO/IEC 14543-3 ، استاندارد اروپا EN 50090 and CEN EN 13321-1 ، استاندارد ANSI/ASHRAE و استاندارد چین GB/T 20965 می باشد. در حال حاضر 160 کشور دنیا از سیستم KNX بهره برده هستند.

ساختار اجرای پروتکل هوشمند سازی KNX

در سیستم  هوشمند سازی با پروتکل KNX، از یک تابلو مرکزی استفاده می‌شود که شامل یک پردازنده مرکزی و تعداد زیادی رله است و تمام مصرف‌کننده‌های منزل از جمله چراغ‌ها، سیستم‌های سرمایشی، پرده ها و… به این رله‌ها متصل می‌شوند. در واقع از کلیه چراغ‌های اتاق‌ها و سالن به این تابلو سیم کشیده می‌شود و هریک از سر سیم‌ها در این تابلو به یک رله متصل می‌شود.

این یعنی از هر نقطه‌ای که قصد کنترل تجهیزات آن را داشته باشید، می‌بایست یک کابل KNX تا تابلو کشیده شود و به کلید های لمسی یا کلیدهای مکانیکی KNX متصل نمایید. در این حالت زمانی که دستور روشن شدن چراغی را از پنل اجرا می‌کنید، این دستور به پردازنده مرکزی در تابلو می‌رسد و رله موردنظر را فعال می‌کند تا چراغ مربوطه روشن شود. به بیان ساده‌تر، KNX نیاز به دستگاه‌های مختلف برای تبادل اطلاعات در یک خانه هوشمند را برطرف می‌کند. این سیستم می‌تواند روشنایی،  پرده‌ها، تهویه، سیستم سرمایشی و گرمایشی، سیستم امنیتی و سایر بخش‌های یک منزل هوشمند را به‌تنهایی مدیریت کند. در واقع پروتکل کی ان اکس امکان هماهنگی و یکپارچه‌سازی طیف وسیعی از تجهیزات هوشمندسازی از برندهای مختلف را  دارا است.

استاندارد KNX

برای پروتکل KNX استانداردهای کلی طراحی‌شده‌ است؛ بنابراین، هر کاربری که بخواهد از این پروتکل استفاده کند باید از این استانداردها پیروی کند. طراحی این استانداردها باعث شده تا کاربران بتوانند انتخاب‌های بیشتری در تهیه تجهیزات مبتنی بر این پروتکل داشته باشند. مسیریابی این پروتکل موازی با خطوط برق تمام دستگاه‌ها و سیستم‌های شبکه‌ای در خانه است.

انجمن پروتکل هوشمند سازی KNX

پروتکل KNX یک استاندارد بین‌المللی است که برای اتوماسیون خانه‌های هوشمند استفاده می‌شود. این سیستم امکان یکپارچه‌سازی طیف وسیعی از محصولات تولیدکنندگان مختلف را ممکن می‌کند. انجمن KNX در سال 1999 در  بلژیک پایه‌گذاری شد. در واقع KNX در سال 1990 پس از شروع مسائل زمان بر و پرهزینه و عدم امکان ارتباط سیستم‌های کنترلگر با یکدیگر توسعه یافت.

امروزه استانداردهای KNX توسط بسیاری از تولیدکنندگان بین‌المللی پذیرفته‌شده است که در کنار یکدیگر، مجموعه‌ی وسیعی از محصولات هوشمندسازی را ارائه می‌دهند. برنامه‌هایی از قبیل روشنایی، سرمایش و گرمایش، آلارم‌ها، سیستم‌های صوتی تصویری، لوازم خانگی، پرده و مدیریت و کنترل انرژی.…

آموزش پروتکل KNX

سیستم هوشمندسازی کی ان ایکس مبتنی بر سیم‌کشی است. کابل انتقال KNX یا KNX bus اصلی‌ترین بخش سیستم است. این خط انتقال در ساختمان هوشمند نصب می‌شود. سپس سایر بخش‌ها مطابق با استانداردهای KNX به این کابل انتقال و به همدیگر متصل می‌شوند. اطلاعات از طریق این کابل اصلی به مرکز کنترل منتقل می‌شود.

مقالات مجله هوشمندسازی نوین گذر ➤➤➤

  1. چگونه خانه خود را هوشمند کنیم؟ | هوشمند سازی خانه و ساختمان فقط در 48 ساعت! ✔️
  2. مزایای خانه هوشمند چیست و چه امکاناتی دارد؟ | مهم ترین فواید و مزایا هوشمند سازی خانه و ساختمان ✔️
  3. منظور از خانه هوشمند چیست؟ | نقش خانه هوشمند نوین گذر در مصرف بهینه انرژی و کاهش هزینه‌های خانه شما ✔️
  4. انواع ساختار ارتباطی در خانه هوشمند کدام است؟ | بهترین پروتکل هوشمندسازی خانه چیست؟ ✔️
  5. سنسور هوشمند (Smart Sensor) چیست؟ | همه چیز در مورد انواع حسگرهای هوشمند نوین گذر ✔️
  6. پروتکل هوشمند سازی لور LoRa چیست؟ | چرا لورا بهترین پروتکل هوشمند سازی خانه و منتخب نوین گذر است؟ ✔️
  7. پروتکل هوشمند سازی وای فای Wi-Fi چیست؟ | چرا نوین گذر از فناوری وای فای (Wi-Fi) استفاده نمی‌کند؟ ✔️
  8. پروتکل هوشمند سازی Bluetooth چیست؟ | چرا پروتکل هوشمند سازی بلوتوث کارایی مناسبی ندارد؟  ✔️
  9. پروتکل هوشمند سازی Zigbee چیست؟ | مزایا و معایب پروتکل زیگبی (Zigbee) در خانه هوشمند ✔️
  10. پروتکل هوشمند سازی Z-Wave چیست؟ | مزایا و معایب پروتکل زد ویو (Z-Wave) در خانه هوشمند ✔️
  11. همه چیز در مورد خانه هوشمند نوین گذر | هوشمند سازی ساختمان، خانه، منزل، هتل، ویلاو پارکینگ با نوین گذر ✔️
  12. مجله هوشمند سازی نوین گذر | بروزترین مقالات هوشمندسازی ساختمان، خانه، ویلا، بیمارستان، هتل و پارکینگ ✔️
  13. سوالات متداول هوشمند سازی خانه، ویلا، بیمارستان، هتل و پارکینگ | خانه هوشمند نوین گذر ✔️

پروتکل KNX

خانه هوشمند KNX

KNX یک استاندارد بین المللی و تنها استاندارد با سیستم باز در جهان است که برای اتوماسیون خانه‌های هوشمند و ساختمان‌ها استفاده می‌شود. این سیستم امکان هماهنگی و یکپارچه‌سازی طیف وسیعی از محصولات تولیدکنندگان مختلف را تنها با یک نرم‌افزار ممکن می‌کند.

برنامه ریزی سیستم مدیریت هوشمند ساختمان با پروتکل knx

پروتکل KNX فن‌آوری سبز و پایداری است که در ساختمان‌های کوچک و بزرگ، منازل مسکونی، ساختمان‌های تجاری و صنعتی استفاده می شود و سیستم‌های امنیتی از جمله دوربین مداربسته و سیستم اعلام حریق، سیستم اعلام سرقت، میزان روشنایی، مصرف انرژی و بسیاری موارد دیگر را کنترل می‌کند. عملکرد این سیستم سبب صرفه‌جویی در مصرف انرژی حداکثر تا 60 درصد می‌شود.

مزایای پروتکل KNX

تنها مزیت پروتکل KNX استانداردهایی است که برای این پروتکل طراحی‌شده‌اند. این استانداردها به کاربران اجازه می‌دهند که از برندهایی که دستگاه‌های هوشمند منطبق بر این پروتکل را طراحی می‌کنند، دستگاه موردنظر خود را تهیه کنند. در واقع با استفاده از این استانداردهای طراحی‌شده، یک‌ زبان مشترک برای تجهیزات خانه هوشمند منطبق بر پروتکل KNX  ایجادشده است.

معایب پروتکل KNX

از معایب پروتکل KNX می‌توان به هزینه‌های سرسام‌آور سیم‌کشی مجدد ساختمان، گران بودن آن در ایران به خاطر تحریم‌ها، عدم امکان تغییر سیستم به حالت سنتی، تعمیرات و نگهداری هزینه‌بر و غیره اشاره کرد.

قیمت بالای تجهیزات KNX

تجهیزات هوشمندسازی منطبق بر این سیستم به دلایل مختلفی، قیمت بسیار بالایی دارد و غالباً از تجهیزات منطبق بر سایر پروتکل‌های دیگر گران‌قیمت‌تر است. این موضوع یکی از دلایلی بوده که موجب شده استفاده از تجهیزات KNX مقرون‌به‌صرفه نباشد.

اجرای دشوار و پیچیده‌ سیستم KNX

برای استفاده از این پروتکل ارتباطی،  احتیاج به این دارید که در خانه‌ خودتان فرایندهای سیم‌کشی را انجام دهید. این فرآیند نیز بسیار هزینه‌بر و زمان‌بر  است. در واقع برای اجرای این سیستم نیازمند لوله‌گذاری و سیم‌کشی‌های زیادی هستیم و همین امر باعث بالا رفتن قیمت پیچیده‌تر شدن و همچنین زمان‌بر شدن اجرای عملیات هوشمندسازی خانه می‌شود.

تعمیرات و نگهداری پیچیده و پرهزینه

اگر در آینده مشکلی در سیستم هوشمند شما به وجود بیاید، مجبور هستید که فقط از کارشناسان همان شرکتی که این تجهیزات را تهیه کردید و به سیم‌کشی خانه شما واقف هستند، درخواست کنید که مشکلات شما را حل کنند. همچنین ممکن است این تعمیرات بسیار پرهزینه باشد.

برنامه‌ریزی و سناریونویسی پیچیده

در  سیستم هوشمندسازی با پروتکل KNX، امکان سناریونویسی توسط کاربر وجود ندارد و باید به کمک برنامه‌نویسی توسط یک کارشناس فنی، سناریو نوشته شود. همین نکته یک عیب بزرگ محسوب می‌شود و کاربر نمی‌تواند خودش سناریو دلخواهش را بنویسد و برنامه‌ریزی سیستم را برای شما بسیار پرهزینه می‌کند.

عدم امکان بازگردانی سیستم به حالت سنتی

یکی دیگر از معایب این سیستم، عدم امکان تبدیل سیستم به حالت سنتی کلید و پریزی است؛ بنابراین درصورتی‌که کاربر به هر دلیلی بخواهد سیستم را به حالت قدیمی تبدیل کند، این موضوع امکان‌پذیر نیست.

مشکلات تحریم‌های بین‌المللی

درنهایت نیز باید به این موضوع دقت داشته باشید که سیستم متأسفانه در کشور ما به دلیل تحریم‌ها و مسائل گوناگون دچار معایب متعدد شده است و باعث نارضایتی و بدبین شدن یک عده از افراد نسبت به سیستم هوشمند خانه گردیده است.

قیمت خانه هوشمند knx

تجهیزات هوشمندسازی منطبق بر این سیستم به دلایل مختلفی، قیمت بسیار بالایی دارد و غالباً از تجهیزات منطبق بر سایر پروتکل‌های دیگر گران‌قیمت‌تر است. این موضوع و هزینه های سرسام آور سیم کشی ساختمان و هزینه زیاد کابل های LNX،  از مهم ترین دلایلی بوده که موجب شده استفاده از تجهیزات KNX مقرون‌به‌صرفه نبوده و هوشمند سازی ساختمان با پروتکل KNX منسوخ شود.

خانه هوشمند نوین گذر

خانه هوشمند نوین‌گذر، تولیدکننده تجهیزات هوشمند سازی ساختمان، هوشمند سازی هتل، هوشمند سازی باغ ویلا، هوشمند سازی بیمارستان و مجری تخصصی هتل هوشمند، پارکینگ هوشمند، باغ ویلای هوشمند، مرکز تجاری و فروشگاه هوشمند، ساختمان اداری هوشمند و بیمارستان هوشمند است. کلیه تولیدات نوین گذر در زمینه هوشمندسازی خانه و ساختمان، مبتنی بر پروتکل ارتباطی پیشرفته لورا (LoRa) طراحی‌ شده است. لورا (LoRa)، یک پروتکل ارتباطی بی‌سیم و پیشرفته است و معایب پروتکل‌های KNX، Wi-Fi، NRF و RF، یعنی هزینه‌های بالای سیم‌کشی ساختمان، امنیت پائین، برد ارتباطی کم و تهدیدات بر سلامتی بر کاربران را ندارد.

مجله هوشمند سازی خانه هوشمند نوین گذر

مجله هوشمند سازی خانه هوشمند نوین گذر

همچنین بخوانید ➤➤➤

  1. همه‌چیز درباره هوشمندسازی خانه | تأثیر شگفت‌انگیز خانه هوشمند نوین گذر در آسایش و راحتی زندگی شما  ✔️
  2. آموزش رایگان صفر تا صد هوشمندسازی ساختمان | فیلم و ویدیوی آموزش خانه هوشمند نوین گذر ✔️
  3. ویلای هوشمند نوین گذر چیست؟ | مزایا، تجهیزات و امکانات بی‌نظیر هوشمند سازی باغ ویلا ✔️
  4. همه چیز در مورد ویلای هوشمند نوین گذر  | راهکارها، مزایا و امکانات هوشمند سازی ویلا️  ✔️
  5. صفر تا صد هوشمند سازی ویلا و باغ ویلا | امکانات و مزایای شگفت انگیز ویلای هوشمند نوین گذر    ✔️
  6. هوشمند سازی هتل چیست؟ | مزایا، تجهیزات و امکانات رویایی هتل هوشمند نوین گذر ✔️
  7. صفر تا صد هوشمند سازی هتل | اقامتی رؤیایی در هتل هوشمند و مدرن نوین‌گذر  ✔️
  8. همه چیز در مورد هتل هوشمند نوین گذر  | مزایا و امکانات هوشمند سازی هتل  ✔️
  9. هوشمند سازی بیمارستان و مراکز درمانی | امکانات و مزایای بی نظیر بیمارستان هوشمند نوین‌گذر ✔️
  10. هوشمند سازی مرکز خرید، پاساژ️ و فروشگاه | مرکز خرید، پاساژ و فروشگاه هوشمند نوین گذر   ✔️
  11. مرکز خرید و پاساژ هوشمند | فروشگاه هوشمند | مزایا و امکانات هوشمند سازی مرکز تجاری و فروشگاه ✔️
  12. صفر تا صد هوشمند سازی پارکینگ | تجهیزات، مزایا و امکانات بی نظیر پارکینگ هوشمند نوین گذر    ✔️
  13. هوشمند سازی پارکینگ و مدیریت هوشمند پارکینگ چیست؟ | انواع پارکینگ هوشمند مکانیزه و طبقاتی شهری ✔️
  14. هوشمندسازی مدارس چیست؟ | امکانات، مزایا و ویژگی های مدرسه هوشمند نوین گذر ✔️
  15. استخر هوشمند چیست؟ | امکانات، مزایا و معایب هوشمند سازی استخر در خانه هوشمند نوین گذر ✔️

بروزرسانی : 6 آذرماه 1401

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *