هوشمند سازی بیمارستان

هوشمندسازی بیمارستان، ضرورت انکارناپذیر!

‌رشد روز افزون جمعیت، افزایش افراد سالمند و این آخری‌ها بالا گرفتن بیماری واگیردار، با چه تجهیزاتی می‌توان با این تهدید‌های سه گانه، کنار آمد و دولت‌ها را نجات داد؟ با چنین شرایطی، برای مراقبت‌های بهداشتی به سیستم‌های گسترده‌تری نیاز است. برای مقابله با تهدیدها، بیمارستان‌ها باید تکامل پیدا کنند و هوشمندسازی بیمارستان ظاهر شوند.

یکی از بزرگ‌ترین مشکلات در بیمارستان‌ها معطلی بیش‌ازحد بیماران به دلیل نبود تخت خالی یا حضور نداشتن پزشک مربوطه است که باعث فشار مضاعف بر بیمار می‌شود؛ اما با روی کار آمدن بیمارستان هوشمند دیگر خبری از این معطلی‌ها نخواهد بود و به کمک تخت بیمارستانی هوشمند و سایر تجهیزات پزشکی هوشمند خدمات در سریع‌ترین زمان ممکن به افراد ارائه خواهد شد.

منظور از بیمارستان هوشمند چیست؟

منظور از بیمارستان هوشمند نوین گذر، بیمارستانی است که فرایندهای بالینی، سیستم‌های مدیریتی و حتی زیرساخت را با استفاده از زیرساخت شبکه دیجیتال و اینترنت اشیا بهینه سازی می کند. هدف از هوشمندسازی بیمارستان، ارائه خدماتی است که در حالت بیمارستان سنتی و غیر هوشمند میسر نیست. در هوشمند سازی بیمارستان، تقریباً همه بخش‌های را می‌توان هوشمند کرد. بخش‌های که برای هوشمندسازی مورد نظر عموم هستند عبارت‌اند از: اتاق بیمار، اتاق ایزوله، بخش جراحی، اورژانس و آزمایشگاه

مزایای هوشمند سازی بیمارستان و مراکز درمانی

هوشمند سازی بیمارستان به‌طور خلاصه امکانات متعددی را برای بیماران و کارکنان و کادر درمانی فراهم می‌کنند. با هوشمندسازی بیمارستان، بیمار قادر است بدون بلند‌شدن از جایش امکانات داخل اتاقش را به‌طور کامل مدیریت کند. یکی دیگر از مزیت‌هایی که بیمارستان هوشمند برای بیماران فراهم می‌کند این است که کیفیت خدمات را بالابرده و پرستاران دقت و تمرکز بالاتری را برای مراقبت از بیماران دارند، لذا امکانات بخش‌های مختلف بیمارستان که به دنبال هوشمندسازی بیمارستان‌ها پدیدار می‌شوند به شرح زیر است:

البته مزایای بیمارستان هوشمند تنها به این مورد خلاصه نمی‌شود. قابلیت‌های دیگری ازجمله ذخیره اطلاعات بیماران از زمان تشخیص بیماری تا تجویز دارو به‌صورت الکترونیکی، کاهش هزینه خدمات بیمارستانی، افزایش سطح ایمنی بیمارستان، کاهش خطاهای انسانی، کاهش مصرف انرژی، امکان طبابت از راه دور و استفاده بهینه از منابع انسانی را نیز به همراه دارد. کنترل هوشمند بیمارستان‌ها رویکرد جدیدی است که منجر به بهینه‌سازی در مصرف انرژی می‌گردد. با بررسي فضاهاي مختلف بيمارستاني از منظر نيازمندي به كنترل هوشمند و شناسايي روش‌ها، تجهيزات و پروتکل‌های مناسب جهت مانيتورينگ و هوشمندسازي بیمارستان انجام می‌پذیرد.

امکانات بیمارستان و کلینیک هوشمند

از جمله امکانات بیمارستان هوشمند می‌توان به بررسی فاکتورهایی چون دقت، سرعت و اطمینان در حوزه درماني و همچنین توجه به آسیب‌پذیری سیستم بهداشتی و درمانی از خطاهای انسانی، مديريت هوشمند و اتوماسیون اين مراکز در تأمین امنيت و آسایش بيماران، استفاده از نور طبيعي در فضاهاي درماني، صرفه‌جویی در مصرف انرژي و كنترل مناسب دما، رطوبت و كيفيت هوا که نقش مؤثری داشته و مدیریت اموال، کارکنان، بیماران و تجهیزات در قالب یک سیستم یکپارچه بیمارستان هوشمند اشاره کرد. بر اساس بررسی‌های انجام‌شده حدود 20 درصد مصرف انرژي كاهش می‌یابد كه این میزان تأثیرات قابل‌توجه اي در كاهش هزینه‌های تأسیساتی جاري و آتي بيمارستان هوشمند را در برمی‌گیرد.

بخش‌های مختلف بیمارستان‌ هوشمند نوین‌گذر

قسمت‌های مختلفی از بیمارستان را می‌توان هوشمند کرد. به علاوه می‌توان از راهکارهای هوشمند سازی مانند سیستم روشنایی هوشمند، سیستم امنیت هوشمند، سیستم هشدار هوشمند و … در همه بخش‌ها استفاده کرد. در ادامه چند ایده هوشمند سازی بخش‌های مختلف بیمارستان را بررسی می‌کنیم.

اتاق بیمار

اتاقی که بیمار در آن بستری می‌شود نقش مهمی در تجربه کلی او از دریافت خدمات دارد. بیماران باید در زمان معاینه احساس امنیت و آرامش کنند. در بیمارستان هوشمند می‌توان تبلتی را در اختیار بیمار قرار داد تا بتواند اطلاعات لازم را به دست آورد، از فرایند درمان با خبر شود یا حتی برای سرگرم شدن و کاهش اضطراب از آن استفاده کند.

با استفاده از همین تبلت، بیمار می‌تواند شرایط هوا، نور و پرده‌ها را کنترل کرده و شخصی‌سازی کند. این کار تأثیر بسزایی در رضایت بیماران و بهبود فرایند درمان دارد. از طرف دیگر ایجاد دسترسی برای بیماران باعث می‌شود زمان ارزشمند کادر درمان برای مسائل مهم‌تری استفاده شود.

اتاق عمل

یکی از علل موثر در موفق بودن جراحی، محیط اتاق عمل است. این اتاق باید از همه لحاظ استریل باشد تا احتمال انتقال عفونت به صفر برسد. در اتاق عمل می‌توان از پنل‌های لمسی با قابلیت کنترل تهویه هوا و روشنایی استفاده کرد. هر جراح تمایلات و ترجیحات خود را وارد کرده و اتاق عمل را شخصی‌سازی می‌کند. به علاوه هنگامی که اتاق عمل خالی است، سیستم مدیریت ساختمان آن را در حالت آماده به کار قرار می‌دهد تا انرژی بیهوده مصرف نشود. در اتاق عمل  بیمارستان هوشمند، پزشک جراح با استفاده از واقعیت افزوده، روند جراحی و احتمال موفقیت را بررسی می‌کند.

آزمایشگاه

حدود 70 درصد تصمیمات معالجه بیماران، بر اساس نتایجی است که در آزمایشگاه به دست می‌آیند. بنابراین این فضا باید به گونه‌ای باشد که نتایج دقیق و سریعی تولید کرده و در عین حال از محیط و کارکنان محافظت کند. بنابراین محیط آزمایشگاه باید فقط برای عده‌ای قابل دسترسی باشد.

آزمایشگاه‌ها در بیمارستان هوشمند، از راهکارهایی با کیفیت بالا استفاده می‌کند که علاوه بر اهداف گفته شده، در مصرف انرژی صرفه‌جویی کرده و عمر مفید تجهیزات را افزایش دهند. امنیت هوشمند و سیستم تهویه مناسب دو راهکار اصلی برای یک آزمایشگاه موفق هستند.

انواع سامانه‌های هوشمند سازی بیمارستان

  1. کنترل و تنظیم روشنایی
  2. کاهش مصرف انرژی
  3. سامانه‌های دوربین مداربسته (CCTV)
  4. سامانه‌های کنترل تردد (ACCESS CONTROL)
  5. سامانه‌های حفاظت پیرامونی (INTRUDER ALARM)
  6. سامانه داروخانه رباتیک هوشمند.
  7. سامانه مدیریت پارکینگ بیمارستان.
  8. سامانه‌های اعلام و اطفاء حریق (FIRE ALARM)
  9. سامانه‌های پیجینگ مرکزی و یا محلی (PAGING)
  10. سامانه‌های کمک ناوبری فرود بالگرد بر روی بام بیمارستان. (NDB)

صفر تا صد هوشمندسازی بیمارستان با نوین‌گذر